Pienurakalla tarkoitetaan pienehköä rakennustyötä, jossa ei käytetä merkittävässä määrin aliurakoitsijoita ja joka on lyhytkestoinen. Tilaajana voi olla yksityishenkilö tai esimerkiksi asunto-osakeyhtiö.
Pienurakkaan sovellettavat ehdot eroavat rakennusurakan yleisistä sopimusehdoista
Rakennustiedon Pienurakkasopimus RT 80265 on vakiomuotoinen sopimusasiakirja, joka on tarkoitettu käytettäväksi pienissä ja lyhytaikaisissa urakkasopimuksissa.
Suurin ero tavalliseen vakiourakkasopimukseen verrattuna on siinä, ettei pienurakassa noudateta Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998, vaan sopimukseen sisältyy omat suppeammat ehdot, Pienurakan yleiset ehdot. Nämä ehdot ovat huomattavasti YSE1998-ehtoja rajallisemmat. Pienurakan loppuessa ei esimerkiksi tehdä taloudellista loppuselvitystä, vaan osapuolten tulee esittää omat vaatimuksensa vastaanottotarkastuksen yhteydessä.
Pienurakan yleiset ehdot on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä RT 80265 vakiosopimuspohjan kanssa, ja nämä ehdot täydentävät sopimukseen otettuja ehtoja. Esimerkiksi yleisissä ehdoissa ei ole säännöksiä viivästyssakosta, vaan niistä on omat sopimusehtonsa erikseen pohjassa. Mikäli pienurakasta sovittaessa ei käytetä vakiopohjaa, mutta halutaan käyttää yleisiä ehtoja, tulee varmistua siitä, että tärkeistä asioista sovitaan oikeassa laajuudessa ja oikealla tavalla.
Kirjallinen sopiminen
Pienurakoissa olisi hyvä sopia kaikista ehdoista ja muutoksista kirjallisesti. Tämä helpottaa asioiden selvittämistä kiistatilanteissa ja saattaa säästää selvittelyyn tarvittavaa aikaa ja kustannuksia. Tietyistä asioista tulee kuitenkin aina sopia kirjallisesti.
Tilaajan vaatimista muutostöistä tulee sopia aina kirjallisesti. Nämä alkuperäiseen pienurakkaan kuulumattomat muutostyöt tulee urakoitsijan toimesta toteuttaa, elleivät ne olennaisesti muuta urakkasuoritusta toisen luonteiseksi.
Urakoitsijan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että muutostöihin ryhdytään vasta sen jälkeen, kun tilaaja on ehdot kirjallisesti hyväksynyt. Kirjallisen sopimisen ehdot täyttää lähtökohtaisesti myös esimerkiksi sähköpostiviestissä eritelty muutostyön sisältö ja sen kustannukset, mitkä tilaaja ilmoittaa hyväksyvänsä.
Myös alkuperäiseen urakan laajuuteen vaikuttavat muutokset sekä virheistä reklamointi tulee aina tehdä kirjallisesti.
Lopuksi
Vastuukysymykset on hyvä selvittää ennen sopimuksen allekirjoitusta ja tarvittaessa pyytää apua juridisen alan ammattilaiselta.
AASA-LAWn henkilökunnalla on laaja kokemus erilaisista rakentamiseen liittyvistä erimielisyyksistä. Asian selvittämisestä koituvia oikeudellisia kuluja saa yleensä katettua kotivakuutuksen osana olevasta tai yrittäjän toimintaansa varten ottamasta oikeusturvavakuutuksesta.
Rakentamiseen liittyviin riita-asioihin meillä ovat erikoistuneet asianajaja Simo Ellillä ja oikeusnotaari Joonas Lahti.
Toimiston yhteystiedot
Mikäli tarvitset apua rakennusurakkaan liittyvien asioiden kanssa, löydät toimistomme yhteystiedot oheisen linkin takaa.