Sukupolvenvaihdoshuojennus turvaa elinkeinotoiminnan jatkamisen ilman suuria veroseuraamuksia. Sen avulla verovelvollinen, eli tässä tapauksessa perinnön tai lahjan saaja voi saada huomattavat verohuojennukset.
Perintö- ja lahjaverolain (378/1940) 55 §:n mukaan perintö- tai lahjaverosta voidaan verovelvollisen ennen verotuksen toimittamista tekemästä pyynnöstä jättää osa maksuunpanematta, jos:
1) veronalaiseen perintöön tai lahjaan sisältyy maatila, muu yritys tai osa niistä;
2) verovelvollinen jatkaa perintönä tai lahjana saaduilla varoilla maatalouden tai maa- ja
metsätalouden harjoittamista tai muuta yritystoimintaa perintönä tai lahjana saadulla
maatilalla tai näin saadussa yrityksessä; ja
3) edellä 1 kohdassa tarkoitetusta maatilasta, muusta yrityksestä tai niiden osasta määrätyn
perintö- tai lahjaveron suhteellinen osa koko verosta on suurempi kuin 850 euroa
Tällä sääntelyllä pyritään turvaamaan se, että yritystoiminnan jatkuvuudelle annetaan tosiasialliset mahdollisuudet. Sukupolvenvaihdoshuojennuksella on pyritty helpottamaan yritysten siirtoa sukupolvelta toiselle ja tukemaan perheyritysten elinkelpoisuutta.
Käytännössä elinkeinotoimintaa jatkava voi sukupolvenvaihdoshuojennuksen avulla saada huomattavan vähennyksen perintö- ja lahjaveroon.
Sukupolvenvaihdos
Sukupolvenvaihdoksella tarkoitetaan tilannetta, jossa yrityksen omistus siirretään yhdeltä sukupolvelta toiselle. Yleisin tilanne on se, kun perheyrityksessä vanhemmat siirtävät yrityksen omille lapsilleen. Yritys voidaan siirtää myös esimerkiksi omille sisaruksille tai muille perimiskelpoisille sukulaisille.
Verohyöty
Perintö- ja lahjaverolain 55 §:ää voidaan soveltaa tilanteessa, jossa verovelvollinen eli lahjan tai perinnön saaja saa maatilan, muun yrityksen tai osan näistä ja verovelvollinen tulee tosiasiallisesti jatkamaan elinkeinotoimintaa. Monesti ajatellaan, että etenkin perintö kulkeutuu kuvitteellisessa sukupuussa niin sanotusti ylhäältä alaspäin, mutta on hyvä huomata, että sukupolvenvaihdoshuojennusta voidaan soveltaa myös tilanteessa, jossa suunta on päinvastainen: vanhemmat voivat myös saada verohyödyn mikäli he jatkavat lapsensa elinkeinotoimintaa.
Tosiasiallisella elinkeinotoiminnan jatkamisella tarkoitetaan sitä, että verovelvollinen toimii osakeyhtiön hallituksessa tai sen toimitusjohtajan tehtävissä, tai että verovelvollinen jatkaa maatilan hoitoa. Mikä tahansa yritystoiminta ei kuitenkaan oikeuta sukupolvenvaihdoshuojennukseen. Esimerkiksi pelkkä kiinteistöjen ja asuin- tai liikehuoneistojen laajamittainenkaan vuokraustoiminta ei ole sellaista yritystoimintaa, johon on mahdollista saada perintö- tai lahjaveron huojennus. Tärkeää on lisäksi se, että elinkeinotoiminnan harjoittaminen on aktiivista, eikä passiivista. Viime kädessä arviointi siitä, että onko toiminta huojennukseen oikeuttavaa toimintaa, tehdään kokonaisharkinnan perusteella.
Verohyödyn suuruus
Jokainen tapaus on yksilöllinen ja pienetkin muutokset voivat muuttaa laskentakaavoja suuntaan tai toiseen.
Seuraavassa yksinkertaistettu esimerkki, joka auttaa hahmottamaan sukupolvenvaihdoshuojennuksen taloudellisen hyödyn mittakaavan. Yhtiön nykyinen omistaja X haluaa luovuttaa yrityksensä lapsilleen A ja B. Yrityksen arvo on 1 000 000 euroa. Jos X luovuttaa yrityksen lahjana, niin silloin molempien lasten lahjan määräksi tulee 500 000 euroa, jolloin lahjaveron määrä on 67 100 euroa. Jos sama tilanne tehtäisiin siten, että A ja B saavat yrityksen perinnön kautta, perintöveron määräksi tulee 39 700 euroa.
Jos samaan tapaukseen voidaan käyttää sukupolvenvaihdoshuojennusta, niin silloin maksettavien verojen määrä pienenee huomattavasti, sillä lahjoitetusta tai peritystä omaisuudesta huomioidaan ainoastaan 40 prosentin osuus. Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että huomioon otetaan 40 prosenttia 500 000 eurosta eli 200 000 euroa. Siten A ja B maksavat kumpikin joko lahjaveroa 22 100 euroa, tai perintöveroa 21 700 euroa. Erot normaalitilanteisiin ovat lahjaveron osalta 45 000 euroa ja perintöveron osalta 18 000 euroa.
Lopuksi
Sukupolvenvaihdoshuojennuksen hyödyntäminen perintö- ja lahjaverotuksessa on hyvin kannattavaa.
AASA-LAWn henkilökunta on ollut mukana sukupolvenvaihdosten suunnittelussa ja toteuttamisessa.