Kulunvalvonta paljastaa perusteettoman laskutuksen rakennustyömaalla
Kulunvalvonta tarkoittaa nimensä mukaisesti rakennustyömaalla liikkuvien ja työskentelevien henkilöiden valvontaa ja seurantaa. Kulunvalvonta antaa työmaan työnjohdolle välineet seurata sitä, keitä työmaalla työskentelee sekä samalla koota tiedot viranomaisraportointia varten. Kulunvalvonta mahdollistaa myös laskutuksen oikeellisuuden seuraamisen sekä mahdollisen perusteettoman laskutuksen paljastamisen.
Työmaan kulunvalvonnan järjestäminen on rakennustyömaan pääurakoitsijan vastuulla. Yleisin tapa toteuttaa kulunvalvonta on sähköisesti kulunvalvontalaitteen avulla. Tällöin työmaalla liikkuvat leimaavat itsensä kortinlukulaitteella sisään, jolloin tieto työmaalle saapumisesta ja sieltä poistumisesta rekisteröityy automaattisesti järjestelmään.
Verotusmenettelylain (1558/1995) 15 b §:n mukaan pääurakoitsijan tai muun päätoteuttajan on annettava kuukausittain Verohallinnolle tarpeelliset tiedot verovalvontaa varten työmaalla työskentelevistä työntekijöistä, itsenäisistä työnsuorittajista, työnantajista sekä vuokratyönteettäjistä. Työntekijäraportille tulee merkitä siten kaikki työntekijät, jotka ovat työskennelleet työmaalla ilmoitettavan kuukauden aikana. Tiedonantovelvollisen on myös säilytettävä ne tiedot ja asiakirjat, joista tiedonantovelvollisuuden piiriin kuuluvia tietoja on saatavissa, vähintään kuuden vuoden ajan sen vuoden päättymisestä, jona työmaa valmistui.
Työturvallisuuslain 52 b §:ssä säädetään päätoteuttajan velvollisuudesta pitää yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevistä henkilöistä luetteloa. Tämän vuoksi työntekijöillä tulee olla veronumero ja kuvallinen henkilötunniste. Kuvallinen tunnistekortti voi olla esimerkiksi Vastuu Groupin Valttikortti. Myös työturvallisuuslaissa tarkoitettua työntekijäluetteloa tulee säilyttää kuusi vuotta sen vuoden päättymisestä, jona työmaa valmistui.
Luotettavasti järjestetty kulunvalvonta mahdollistaa sekä työskentelyn valvonnan reaaliajassa että myös tietojen tarkistamisen jälkikäteen, esimerkiksi perusteetonta laskutusta selvitettäessä.
Perusteettomassa laskutuksessa voi olla kyse esimerkiksi siitä, että työmaalla toimivan yrityksen oman aliurakoitsijan ilmoittamat työntekijöiden laskutettavat työtunnit poikkeavat määrältään siitä, mitä kulunvalvonnan leimaustiedoista ilmenee. Kulunvalvonnan tietoja voidaan käyttää näyttönä laskutuksen oikaisua vaadittaessa.
Asianajotoimisto Aasa-Law Oy on hoitanut laskutuksen väärinkäytökseen liittyviä tapauksia, joissa väärinkäytös on voitu osoittaa kulunvalvonnan tietoja sekä laskuissa ilmoitettuja työtunteja vertailemalla.